catalin-iriciuc-hipnoza       O definitie unanim acceptata nu a fost inca elaborata, desi stradanii in acest sens au fost incepand cu secolul XVII. Poate fi considerata o ”stare psihica distincta, caracterizata de atentia concentrata…” (Barabasz si Watkins – Tehnicii de hipnoterapie) sau ”stare neuro-psiho-fiziologica in cursul careia se produc modificari neuropsihice, vegetativ-endocrine, umorale si metabolice incepand de la nivelul psihicului, in special al constiintei…” (Mihai Selaru – Hipnoza. Istoric, doctrine, conceptii) sau ” stare pasagera de atentie modificata (British Medical Association, 1955); stare artificiala particulara a omului, produsa prin sugestie (Academia medicala a URSS, 1982), sau stare modificata a constiintei (Chertok, 1979)” (Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Varga – Hipnoza Clinica).

       Un lucru pare sigur. Hipnoza este singura metoda psihologica dezvoltata in vest care face posibil ca un psiholog cu pregatire in domeniu sa fie acceptat si de vindecatorii amerindieni si de cei din est. Cu alte cuvinte, ce se intampla intr-o transa hipnotica este (re)cunoscut de toti vindecatorii, indiferent de cultura.

       Este hipnoza o tehnica stiintifica? Evident. Este studiata extrem de serios incepand cu perioada de dupa al doilea razboi mondial, lucru care a dus, in momentul de fata, sa fie considerata o metoda simpla si extrem de versatila de imbunatatire a vietii. Are aplicatii largi in domeniul medical: in ceea ce priveste diminunarea durerii (uneori cu rezultate semnificativ mai ridicate in comparatie cu utilizarea atentiei structurate sau a unor analgezice intravenoase), in anestezie si chirurgie, pentru durerile si trauma nasterii, in medicina interna, ca adjuvant in tratarea afectiunile cardiovasculare, a tulburarilor respiratorii, afectiunilor gastrointestinale, neurologice sau a unor boli specifice grave.

       De asemenea, este foarte eficienta in cresterea performantei academice sau sportive, in tratarea insomniilor, in tratarea fumatului sau a controlului greutatii si lista mai poate continua.

       Din alt punct de vedere, hipnoza nu se incadreaza in domeniul stiintific. Este domeniul Zanelor, al Elfilor, al Animalelor de Putere. E lumea animalelor fantastice, a Gnomilor sau al Inteleptilor, lumea in care zbori cat poti de sus sau te scufunzi in adancurile oceanelor. Este lumea samanilor…

       E ”lumea cealalta”, lumea mintii.dream-1308791_1920

       Cum e cu transa? In primul rand ca este empirica si ai experimentat deja asta. Ai fost in transa cand ai citit o carte care ”te-a prins”, sau cand ai vazut un film, cand ai privit intr-un punct si erai cu gandul in alta parte… si acea ”alta parte” era vie si incredibil de frumoasa.

       Transa hipnotica nu este somn. Asta arata experientele facute in laboratoare: undele cerebrale sunt cele ale unui om treaz, dar in meditatie. Asta inseamna ca devii foarte atent si foarte relaxat. Atentia si relaxare sunt cele doua elemente pe care hipnoza si meditatia le au in comun. Scopurile difera, cel putin teoretic. Transa hipnotica iti va imbunatati calitatea vietii, meditatia te va duce spre transcedent.

       Ce ar mai fi de spus…

date-62740_1920       Miturile legate de hipnoza sunt numeroase si spectaculoase. In opinia mea sunt sanse minime ca o persoana obisnuita se se comporte intr-un mod similar spectacolelor de scena. Sugestiile pe care le primesti in transa si care sunt in dezacord cu valorile tale vor fi aproape imposibil de aplicat. In urma experimentelor cu aceasta tehnica s-a inventat un nou concept psihic – Observatorul Ascuns. Aceasta parte a psihicului tau te va proteja si va fi mereu treaza. Daca lucrurile ar sta altfel, am fi cu totii candidatii perfecti pentru Proiectul MK Ultra, proiectul prin care se urmarea crearea asasinului perfect. Lucrurile nu stau asa, pentru ca daca ar sta asa am fi mult mai usor de manipulat sau am fi o mare masa de fiinte supuse, fara a ne bucura de liberul arbitru sau de celelalte daruri minunate ale lumii in care, pentru o bucata de vreme, fiintam.